Cheltuielile sociale -reguli si deductibilitate

·         La calculul impozitului pe profit, cheltuielile sociale sunt cheltuieli partial deductibile.

·         Limita de deductibilitate este de 2%  aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului

Ce se poate cuprinde la  cheltuieli sociale  ?

·         ajutoarele pentru naştere

·         ajutoarele pentru înmormântare

·         ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi

·         cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor:

-grădiniţe

-creşe,

-servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară

– muzee

– biblioteci

-cantine

-baze sportive

-cluburi

-cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi

-alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă.

Pe langa cele de mai sus pot fi cuprinse si :

·        tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare,

·        cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor

·        cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor

·        costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora

·        ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi

·        contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor

·        ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament

Mai mult, art. 55 alin. 4 prevede ca următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

·         ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale

·         ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile

·          ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor,

·          cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului

·          costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Atentie ! Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Asadar, un cadou in suma de pana la 150 lei acordat de exemplu cu ocazia zilei de 1 iunie nu este venit salarial si se incadreaza in limita de deductibilitate de 2% din fondul de salarii.

Nu se cuprind nici în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă. Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intră în baza de calcul, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Daca ofera cadouri in suma mai mare de 200 de lei/angajat , diferenta trebuie inclusa în veniturile salariale si este impozabila. Cheltuiala cu suma care depaseste 150 este deductibila daca se incadreaza  in plafonul de 2%.

Precizari suplimentare legate de cadouri :

Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, Zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, precum şi pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, în ceea ce priveşte atât darurile constând în bunuri, cât şi cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

Articole similare

Comentariul tau aici